BITTERPITTEN

Insjunkna funderingar & flytande sanningar från Träsket

Onödig lyx i bilar

Många bilar idag har totalt onödiga lyx funktioner…….Men det gör väl inget ?  Dom finns ju där och kostar inget extra,kanske du invänder…..FEL FEL FEL…..Dom kommer att kosta dig massor av extra pengar när dom går sönder. Dessutom gör dom din bil tyngre och törstigare…..här följer några exempel.

1.   Elmanövrerade stolar…..Istället för att du ställer in stolen manuellt så görs det med hjälp av 3 st elmotorer…stolen blir 10 kg tyngre och när den pajar kostar det 15 000 att reparera den…Den går inte att justera manuellt…SUCK !

2.    Innerbelysning med tidsrelä….Innerbelysningen lyser nån minut efter att dörren stängts…..ingen reagerar på att innerbelysningen lyser efter det att dörren stängts.Den ska ju det….Men nästa morgon är batteriet tomt eftersom det visade sig att ungarna slagit på innerbelysningen och glömt stängt av den…Eller att bakluckan inte var riktigt stängd…Man måste alltså stå och vänta en minut eller två,på att lyset släcks innan man kan gå ifrån bilen på parkeringen….Helt idiotiskt tänkt.

3.  Termostatstyrd värme…..Du knappar in en temperatur och sen ser termostaten till att du får jämn värme med hjälp av elektonik, reläer och olika styrtekniker….väger 10 kg extra och har massor med känslig teknik som kan gå sönder…..hur svårt var det att ställa in värmen med en spak ? kallt vänster,varmt höger.

4.  Eldrivna skjutdörrar…Öppnar mycket långsammare än manuella dörrar….Dyrt och svårt att hitta felet när dom går sönder.Väger massor av extra kilon ,och går inte att öppna manuellt.

5.   Datorer…..Allting styrs av datorer i moderna bilar….Det är säkert en bra ide´i varma Californien…Men inte här i Sverige……Tänk dig att du häller saltvatten i din laptop,och därefter slänger den i snön……Skulle du förvänta dig att den fungerade perfekt efter den behandlingen ?    Det är precis det som vi utsätter våra bilar för i vårat klimat.

6.  Lågprofildäck på höga fälgar…. 18″,19″,20 tum höga fälgar med nästan platta däck…Kostar dubbelt så mycket som vanliga hjul….Det blir hårdare och sämre åk-komfort….Sen räcker det med att man kör på en ganska liten sten så är fälgarna förstörda….Helt idiotiskt.

Jag undrar vem som efterfrågar alla dom här funktionerna egentligen ?  jag inbillar mig att dom flesta bilköpare vill ha en bil som  är driftsäker ,går billigt och inte är alltför krånglig att använda……Inte ett dyrt blinkande tivoli att åka runt i…..Jag förstår att det finns några brats därute med jättestora egon som bara måste ha allting…..Men alla andra presumtiva bilköpare då ?  Ska dom tvingas ha en 30 år gammal bil bara för att slippa känna sig som en grandios yuppies ?

autowpru_volvo_245_dl_2Volvo 245 första generationen 1975-80.Världens första bil med krockbalkar i dörrarna.Dubbla bromsslangar till bromscylindrarna.Superstötfångare som klarar en krock i 7 km/t utan en skråma.Skivbromsar runt om + inbyggd trumbroms till handbromsen….Den här bilen var världens säkraste bil i decennier.Och är fortfarande en av dom säkraste bilarna….Ingen lyx.bara enkla bra funktioner….Billiga delar och otroligt lång livslängd…Inte ovanligt att dom rullar 60 000 mil.

Tyvärr tullade man på kvaliteten på senare modeller av 240.För att inte tala om 740 och 940.Där man började prioriterade lyx framför kvalitet.

posted by swampblues in Okategoriserade and have Comments (4)

4 Responses to “Onödig lyx i bilar”

  1. Fru Otterbo skriver:

    Köp en Dacia. Ny bil utan lull lull.

  2. jan eriksson skriver:

    Min 940 har ingen onödig lyx!

  3. swampblues skriver:

    Det trodde inte jag heller förren jag träffade dig :)

  4. hillbillie skriver:

    Måste protestera mot punkt 2 där…Nåt så dumt skulle väl aldrig kunna inträffa på riktigt…:-)

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu