BITTERPITTEN

Insjunkna funderingar & flytande sanningar från Träsket

Vad hände Hen ?

Från början var det några som kom på att det ju är lite otympligt att använda han/hon….hans/hennes och så vidare, när man inte vet vilket kön som åsyftas.

”Vilken söt bebis. Vad heter han/hon?” ”Har du fått en ny lärare? Då kan du ju fråga honom/henne om jag kan få hans/hennes telefonnummer…” Tänk vad enkelt om ett enda litet ord kunde betyda vilket som! Hen var ju ett ganska logiskt val eftersom finskan t ex har ordet ”hän” som betecknar både män och kvinnor. Definitivt mycket enklare att säga ”Vilken söt bebis. Vad heter hen?” eller ”Du kan fråga hen om jag kan få hens nummer”. Ibland kanske man talar om en blivande chef eller anställd, en kommande bebis, vem som är president eller monark nånstans om 20 år, eller vem som begått ett brott eller whatever,  och då vet man ju inte ifall det är en man eller kvinna.

Logiskt och helt okontroversiellt! En lucka i svensk grammatik är fylld…Alla nöjda….Halleluja !

Snart uppstod dock en motreaktion av några som missförstått allt och tror att det handlade om att göra alla könsneutrala, och det ville de ju inte! Det är väl inget fel med att vi har olika kön. ”Jag är ingen hen”….eller ”Hen kan du vara själv, ”gubbkärring” som blev ett utbrett skämt som speglar denna åsikt.

Och så uppstod en motreaktion på motreaktionen, också av sådana som missförstått och som trodde det handlade om att alla skulle vara könsneutrala, men de här människorna tyckte istället att det var bra med könsneutraliteten. ”Det är väl inte könet på en bebis som är det viktiga” ”Vi är ju alla människor”…..”Varför är det så viktigt att dela in människor efter könstillhörighet?” ”Tänk på alla som inte tycker sig tillhöra det ena eller andra könet, var ska de placeras…?” Vips så har vi barnvagnar och bebiskläder i könsneutrala färger märkta ”Hen” Onepiece overaller som jämnar ut könsskillnaderna och får alla att se ut som Teltubbies….

Nu blev det oskyldiga Hen plötsligt ett kontroversiellt inlägg i en het genusdebatt! Risken är stor att man placeras in i ett politiskt ställningstagande även om man bara ville använda en liten grammatisk finess.

BITTERPITTEN tillhör en fjärde kategori…Jag ser klart fördelarna med den grammatiska finessen, och har rent logiskt sett inget skäl att invända. Annat än att det känns töntigt att säga Hen…och jag vill inte heller bli sammankopplad med PK-maffian…….Däremot tycker jag att ”Hen” är ett bra ord som med fördel kan användas för att beskriva könslösa PK människor som tycker att alla ska vara lika tråkiga ,beiga , menlösa och avsexualiserade……..Ni vet..Dom vars handslag känns som en död fisk………Men eftersom ”Hen” är ett nytt och trendigt ord så föredrar BITTERPITTEN det mera invanda ”Det” för att beskriva dessa människor.

Nu kommer PK-maffian att hävda att jag är fördomsfull och fördömmande…Mmm…Jag vet.

posted by swampblues in Okategoriserade and have Comments (6)

6 Responses to “Vad hände Hen ?”

  1. swampblues skriver:

    BITTERPITTEN är en hård man,som är van att leva farligt.

  2. Lasermannen skriver:

    Jag, och den övriga PK-maffian ska ta ditt inlägg under övervägande. Tills dess vi är klara, känn dig inte säker! Vi vet var du bor…

  3. swampblues skriver:

    Du borde ha en Blogg :)

  4. Annika skriver:

    Jag kunde inte ha sagt det bättre själv! :-)

  5. swampblues skriver:

    Då får jag skärpa till mig om jag framstår som sansad och vettig…”Det” är bättre än ”Hen” :?

  6. Fru Otterbo skriver:

    Det här var ändå ett av dina mer sansade och vettiga inlägg. Heja Dan!
    Jag är stort fan av ”hen” speciellt i mina inlämningar i skolan som ska vara helt anonyma. Där är ”hen” klockrent att använda!

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu